• LinkedIn
  • Twitter

April 2015: Klimop is Woonplant van de maand

31 december 2014

In de vierde maand van dit jaar is de Klimop, of Hedera, de Woonplant van de maand. Wilt u de woonplant ook promoten op de winkelvloer? Onderaan dit artikel via de link kunt u gratis POS-materiaal voor de Woonplant van de maand downloaden.

Het verhaal van de Klimop

Klimop is een groenblijvende, houtige klimplant. De plant is familie van de Araliaceae, waartoe ook Dizygotheca, Fatsia en Schefflera behoren. De Hedera helix kent iedereen, zowel als kamerplant als tuinplant. Goed om uw klanten te vertellen: Klimop is een van de meest luchtzuiverende woonplanten. De plant haalt schadelijke stoffen uit de lucht en geeft daarvoor zuivere zuurstof terug. Zo verbetert de Klimop de leef- en werkomgeving van mens en huisdier. De plant is daarnaast ook nog gemakkelijk te onderhouden, een zogenaamd easy care product.

Productie van de Klimop

Klimop is eigenlijk een Europese buitenplant die het ook binnen prima doet. Van de woonplantvariant is er een aantal fraaie cultivars met mooie bladvormen, -kleuren en –groottes. Meestal wordt de Klimop aangeboden als hangplant, maar de plant wordt in meerdere vormen gekweekt. Hij komt in de natuur vaak voor in bossen als bodembedekker en groeit in boomstammen en langs muren met zijn hechtwortels. In uitzonderlijke gevallen kan hij wel 25 tot 30 meter hoog worden. 

Waar moet u op letten bij de aankoop van Klimop?


•    Potmaat en verschijningsvorm. Bij de inkoop van Klimop is vooral goed om te letten op de potmaat, de bladkleur en –vorm, het aantal ranken / dikte van de plant, de lengte van de ranken, de groeivorm en de groeiwijze van de plant: compact of los. 
•    Gezondheid. Bij het inkopen van Klimop is het belangrijk dat de plant geen ziekten en plagen heeft. Wanneer de ranken of het blad beschadigd of onzuiver zijn, komt dit vaak door transport of opslag. Soms heeft de plant bruin, geel of verdroogd blad. 
•    Aantastingen. Klimop is gevoelig voor spint, te herkennen aan een vale grijsverkleuring van het blad. Andere dierlijke of plantaardige aantastingen komen tijdens de afzetfase bijna niet voor.

Klimopassortiment

Hedera helix is de meest voorkomende soort Klimop en is in veel cultivars verkrijgbaar. Deze verschillen vooral in bladkleur en –vorm. De bladkleur kan groen-, wit- of goudbont zijn, de vorm hang vooral af van de insnijdingen en structuur van de bladeren. Een klassieke Klimop is H. canariensis ‘Gloire de Marengo’, een echte schoonheid met zijn grote bladeren en roomwitte bladrand. 

Verzorgingstips voor consumenten

De plant vraagt een lichte, koele standplaats, dus niet in de felle zon. Handige tip: hoe lichter het blad is des te meer licht, hoe meer bladgroen, des te minder licht. Geef de Klimop regelmatig water en een sproeibeurt met lauw water. Ook plantenvoeding is een aanrader. Af en toe wat oud blad verwijderen of de plant terugsnoeien is raadzaam. Droge lucht vindt Klimop niet prettig, er kan dan gemakkelijk spint in de plant komen. 

Creatieve tips voor de Klimop

Met de ranken van de Klimop kunt u spelen door ze in frames te draaien. Na enkele dagen staan de blaadjes in de goede positie en is er een prachtige bladvorm ontstaan. De trend van het moment: gebruik de Klimop heel natuurlijk als hangplant  in een ruwe houten bak, of in een glanzende koperkleurige pot.

Film over de Klimop

Voor consumenten hebben wij ook een online video gemaakt met de Klimop in de hoofdrol. U kunt deze video natuurlijk ook embedden (https://youtu.be/QjTothhdQQ0) op uw eigen website of afspelen in uw winkel. Hieronder kunt u de film bekijken:

Please accept marketing-cookies to watch this content.

Beelden van de Klimop

Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden

Poster Klimop

Via onderstaande link kunt u de poster downloaden: 

04_2015_poster_klimop.pdf