Alstroemeria staat in mei op de Bloemenagenda
In mei staat de Alstroemeria op de Bloemenagenda, de bloem die symbool staat voor een langdurige vriendschap. Die symboliek slaat momenteel ook op de vriendschap met Moeder Aarde: er wordt onderzoek gedaan hoe de Alstroemeria klimaatneutraal geproduceerd kan worden. Door innovaties in de kas met LED-verlichting en betere isolatie is er 30% minder warmte nodig, terwijl de opbrengst al 35% hoger is. Inspiratiebeelden van de Alstroemeria kun je onderaan deze pagina kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatbloemendoen.nl.
Herkomst
De Alstroemeria, of Incalelie, komt in de vrije natuur voor in Peru, Brazilië en Chili. Hij dankt zijn bijzondere naam aan de Zweed Clas Alstroemer die de bloem naar Europa bracht in de 18-de eeuw. Alstroemeria is een wortelstokgewas, dat wil zeggen dat de ondergrondse stengels zich blijven vertakken.
Keuze assortiment
Alstroemeria’s zijn sterke bloemen met een lange stevige steel, verkrijgbaar in een regenboog aan kleuren. Eén steel heeft wel zes tot acht bloemen en de donkere lijntjes op de bloem zorgen voor een exotisch detail. Nieuw in het assortiment zijn de tros-alstroemeria’s zoals Alstroemeria ‘Charmelia’. Deze Alstroemeria heeft vertakkingen met daarop veel kleine en vooral open bloemen. Sommige nieuwe soorten maken geen stuifmeel aan, bijvoorbeeld het nieuwe Florinca type. Een ideale oplossing voor bloemenfans met hooikoorts.
Waar let je op bij de inkoop van Alstroemeria’s?
- De rijpheid van de knoppen, want daar zit de schoonheid van de bloem nog in verstopt. Knoppen die al wat kleur bekennen komen vaak beter open en hebben meer kleurintensiteit tijdens de bloei.
- Let ook op lengte, stevigheid, bladkwaliteit en het aantal knoppen per tak. Dit bepaalt het gewicht waarin de Alstroemeria verhandeld wordt.
- Bloem en blad van Alstroemeria kunnen last hebben van Botrytis. Controleer bij de inkoop of de bloemen ziektevrij zijn.
- In de wintermaanden zijn knoppen soms verdroogd, check dus goed op versheid. Veel kwekers behandelen de bloemen om de houdbaarheid te verbeteren en bladvergeling tegen te gaan.
Verzorgingstips voor professionals
- Als je Alstroemeria’s goed verzorgt blijven ze veertien dagen fris. Zet de bloemen daarom in schoon water met een beetje conditioner. De bloemen ontwikkelen hun kleuren dan zonder te veel te openen.
- Ververs regelmatig het water en geef ze opnieuw voeding.
- Een koele ruimte verlengt het vaasleven van de Alstroemeria.
Presentatietips voor professionals
Alstroemeria’s en fris snijgroen zijn prima ingrediënten voor een mooi en budgetvriendelijk boeket. Daarnaast kunt u Alstroemeria’s uitstekend gebruiken in een vrolijk pluk- of veldboeket. Je combineert de bloem dan met Alchemilla en Anethum als vullers. Voeg een Gerbera, Aquilegia en Antirrhinum toe voor de bloemaccenten. Of combineer roze Alstroemeria's met andere bloemen in dezelfde kleurtoon zoals rozen, germini’s en Lisianthus.
Verzorgingstips voor consumenten
- Haal zoveel mogelijk blad van de steel, zodat alle energie naar de bloeiede bloemen gaat.
- Snijd de steel twee tot drie centimeter af met een schoon mes of schaar.
- Voeg aan het water speciale snijbloemenvoedsel toe voor Lilium & Alstroemeria.
- Ververs regelmatig het water en geef de Alstroemeria’s opnieuw voeding.
- Zet de bloemen niet op de tocht, bij de verwarming of naast de fruitschaal.
Inspiratie & informatie
Van iedere bloem op de Bloemenagenda zijn inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends 2020. Deze trends zijn een doorvertaling van de nieuwste consumententrends, gericht op de groenbranche.