Balkonplant van het jaar 2019: Laurier
Kwaliteiten als prachtig groen blad en een statige uitstraling in combinatie met een compacte vorm maakt laurier (wetenschappelijke naam: Laurus nobilis) een aanwinst op elk balkon. Laurier bloeit met witte bloemen die als schermen in de bladoksels verschijnen en later ovale bessen worden. De plant blijft het hele jaar door groen met ovale bladeren die een lichte nerf hebben, die als een veer in het blad te zien is. Laurier is verkrijgbaar in ruimtebesparende vormen (pilaar, op stam) die goed samengaan met de beperkte ruimte op een balkon. Er kan zelfs een groene haag mee worden gemaakt om een balustrade aan het oog te onttrekken. En de blaadjes? Die geuren prettig en kunnen in de keuken worden gebruikt.
Herkomst
Keuze assortiment
Het laurierassortiment is beperkt, meestal wordt de 'gewone' groenbladige soort aangeboden. Er bestaan wel enkele cultivars die verschillen in bladkleur en –vorm. Soms is het blad wat meer gegolfd, langwerpiger, ronder of kleiner. En soms is het blad, witbont goudbont en voorzien van een lichte buitenrand. Er is wel veel keuze in verschijningsvormen omdat de plant zich goed leent voor vormsnoei. Zo zijn er pyramide-, cilinder-, blok- kegel- of bolvormen en kunnen de stammen zowel recht als gedraaid zijn.
Tips voor de inkoop van laurier
• Potmaat, hoogte en vorm van laurier moeten met elkaar in evenwicht zijn en de plant moet stevig geworteld zijn.
• Laurier is een trage groeier. Klanten uitleggen dat ze een sterke plant met enige levenservaring meenemen, verklaart meteen de vaak iets hogere prijs.
• Kleinere potmaten worden soms aangeboden in een mix met andere keukenkruiden zoals tijm, rozemarij en lavendel
• De plant moet vrij zijn van ziekten en plagen. Pas op voor dopluis die vervolgens ook roetdauwschimmel kan veroorzaken die de bladeren sterk bevuilt.
• Let bij inkoop op of het verplichte plantenpaspoort erbij zit, als teken dat hij gezond is.
Presentatietips voor laurier
Het talent van laurier om een balkon op te fleuren komt op een aansprekende manier naar voren door met een bistrosetje een half open balkon te creëren met een laurierhaagje en enkele verschillende vormen van laurier in potten. Hou de aankleding sober, de plant moet het hebben van het mooie groene blad. Aanvullend een rek met bloeiende kruiden neerzetten helpt de keukenfunctie van de blaadjes te benadrukken.
Verzorgingstips voor consumenten
• Laurier kan in de volle zon staan, maar gedijt ook in halfschaduw.
• Kies een stevige pot en klei-achtige grond om omwaaien tegen te gaan.
• Slap jong blad duidt op te weinig water. Na extra gieten trekt laurier dan snel weer bij. Staat de plant in een pot, voorkom dan wel een voetbad.
• Elke maand een beetje plantenvoeding toevoegen.
• Krijgt laurier teveel water, dan geeft hij dit zelf aan met gele bladeren. Kluit goed laten indrogen en daarna pas weer water geven.
• In de maanden van mei tot juli bijmesten om laurier te laten bijtanken van de voorjaarsgroei. Daarna niet meer, de plant gaat anders met teveel groeikracht de winter in en kan daaraan bezwijken.
• In juni bijsnoeien en in model knippen met een scherpe, schone snoeischaar. Snoei altijd de takken, niet het blad. Laurier vervolgens pas in december weer terug snoeien.
• Bij vijf of meer graden vorst verkast laurier als kuipplant het beste naar een koele donkere plek, zoals een schuur of berging. Inpakken kan ook. Met zeer weinig water laten rusten, in de lente langzaam weer aan water en licht laten wennen.
• Laurier wordt niet graag verpot: eens in de drie tot vijf jaar is meer dan genoeg.
Beelden van laurier
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl
Poster laurier
Via onderstaande link kunt u de poster downloaden.
- Poster zonder model
- Banner zonder model