• LinkedIn
  • Twitter

Binnenstebuiten-planten Woonplanten van mei

29 november 2016

Het verhaal van binnenstebuiten planten

Binnen en buiten in elkaar laten overlopen en van de tuin een tweede thuis maken is een populaire trend. Calla, Campanula, Celosia, ballonklokje en lelie passen hier naadloos in: prachtige woonplanten, die zowel binnen als buiten kunnen staan en zo die twee op een natuurlijke manier met elkaar verbinden. De variatie in kleuren en vormen is overweldigend, maar per soort erg verschillend. Campanula en ballonklokje (Platycodon) komen vooral in blauw, wit en roze voor, lelie is volop verkrijgbaar in oranje, geel, wit en roze. Bij Celosia en Calla is het kleurenpalet nog veelzijdiger, van tere pastels tot felle, diepe tinten. Van deze rijke bloeiers kan van april tot september worden genoten. 

Herkomst 
De oorsprong van deze binnenstebuiten planten is heel verschillend. Calla is een moerasplant die zich stevig in oevers verankert. De plant groeit van Zuid-Afrika tot Malawi, vaak op plaatsen waar de afvoer van regenwater wordt belemmerd. Hierdoor ontstaat een korte moerasachtige situatie waarin Calla vocht opslaat in zijn bollen. En die helpen hem dan de droge periodes door. Alle lelies die als woonplant worden ingezet zijn kruisingen, de plant groeit in het wild in Japan, China en Korea. Tropische Celosia komt voor in Oost-Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië, en is inmiddels verwilderd in alle tropische streken. De plant wordt sinds 1989 in Nederland veredeld, daarvoor kwamen veel geteelde vormen uit Japan. Campanula groeit in Italië, ballonklokje (Platycodon) heeft zijn roots in Oost-Azië.

Waar let u op bij de inkoop van binnenstebuiten planten?

  • Bij de inkoop van deze gevarieerde plantengroep let u op de potmaat en of de planten uniform zijn in grootte, hoogte, diameter en aantal bloemen. 
  • De rijpheid verschilt per soort. Over het algemeen geldt dat de knoppen goed ontwikkeld moeten zijn, zodat ze bij de consument kunnen doorbloeien. Te onrijp is in veel gevallen de reden dat bloemen niet open gaan of knoppen verdrogen. 
  • Ondanks dat er wel energie in de bol zit bij de Calla en de potlelie kan de potgrond beter vochtig gehouden worden. Want als de plant te weinig vocht heeft, wordt het blad slap en kunnen de knoppen verdrogen.Bij Calla kunnen de knollen en de plant zelf aangetast zijn door bacteriën, wat zich uit in verslijmde stelen en een snelle uitval van de plant. Geel of slaphangend blad zijn eveneens signalen dat de plant niet gezond is. De knolmaat (omtrek van de knol in cm) is bepalend voor het aantal bloemen dat er per plant zullen bloeien. Datzelfde geldt voor lelie. Hoe groter de bollen die gebruikt zijn in de potten, hoe meer knoppen er per steel. Bij lelie is het van belang te kijken of de bollen voldoende goed geworteld zijn en niet los op de pot zitten.
  • Bij Campanula, ballonklokje en Celosia is een lichtvochtige kluit van groot belang om te voorkomen dat de planten slap gaan hangen. Regelmatig water geven, ook op het verkooppunt. Let er wel op dat alleen de potkluit vochtig wordt en niet het blad en de bloemen omdat er anders snel Botrytis in de planten kan optreden in de vorm van smet of smeul. Zeker bij planten die in cellofaan of in verpakte trays worden aangeboden is het belangrijk de plant goed te controleren op deze schimmelziekte. 
  • Gun deze platen op het verkooppunt voldoende lucht, in te donkere omstandigheden gaan ze rekken. Ook bladvergeling en slap blad kan bij deze soorten voorkomen. 

Keuze assortiment
Het aanbod in planten die zowel binnen als buiten kunnen worden toegepast groeit snel. Per soort komen er veel verschillende variëteiten voor, waarvan er steeds meer ook op cultivarnaam verkocht worden. 
Calla (Zantedeschia) komt in zowel grootbloemige als kleinbloemige soorten voor in bijna alle kleuren van de regenboog: wit, geel, roze, purper, lila, zalm, oranje. Ook de bladkleur kan variëren van groen tot gespikkeld. 
Lelie op pot kent verschillende cultivar groepen. Zo is er de Aziatische Groep (kleine knoppen, fijn blad, felle kleuren), de Oriental Groep (grove knoppen en blad, grote bloemen die sterk geuren, vooral witte en roze variëteiten) en de Roselily. Deze exclusieve lelie heeft geen stuifmeel en heeft een wat lichtere geur wat als een groot voordeel gezien wordt door consumenten. Deze is sinds twee jaar op de markt. Celosia is de laatste jaren intensief veredeld tot mooie nieuwe soorten met prachtige nieuwe bloemvormen en kleuren (fel, pastel en tweekleurig). Er zijn drie vormen: de C. Cristata Grp (hanekam), de C. Plumosa Grp (pluimhanekam) en de C. Spicata Grp (staartvormige, kleine bloemen). Vooral de laatste groep levert de meeste soorten die als binnenbuiten planten worden toegepast. 
Ballonklokje beperkt zich qua assortiment tot 3 kleuren: wit, blauw en roze. Voordat de bloemen open gaan hebben ze een ballonvorm. De bloemen zelf bestaan uit 5 bloemblaadjes en het blad is enigszins grijs van kleur.
Campanula heeft een uitgebreid assortiment dat zich vooral kenmerkt door witte, blauwe en tweekleurige variëteiten. De soort C. isophylla, met zijn stervormige bloemen, leent zich het beste om als binnenstebuiten plant in te zetten. Voor de tuin is het assortiment breder, maar dit is weer wat minder geschikt om binnen én buiten te worden toegepast. 

Verzorgingstips voor consumenten
● Alle binnenstebuiten planten staan binnen graag koel en licht, voor de langst mogelijke bloei. In de tuin kunnen ze zowel in de volle zon als halfschaduw staan. 
● Calla en lelie zijn als bolgewassen het makkelijkst in de omgang: eens per week wat water geven volstaat. 
● Campanula, Celosia en ballonklokje zijn zachter van blad, verdampen daardoor meer en hebben dus ook wat meer water nodig: de kluit mag altijd licht vochtig zijn.
● Voor rijke bloemenpracht elke twee weken plantenvoeding geven en de uitgebloeide bloemen verwijderen voor extra lange bloei.

Verkoop- en presentatietips voor binnenstebuiten planten
Binnenstebuiten planten zijn geschikt voor bakken, potten en hanging baskets. Presenteer de verschillende soorten bij elkaar op kleur of maak bonte minituintjes in een display dat duidelijk maakt dat ze planten zowel in de woonkamer als op het terras of balkon kunnen. De planten combineren goed met zomerse accessoires zoals vlinders, sierinsecten en andere botanische elementen. 

Beelden van binnenstebuiten planten
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden onder vermelding van Mooiwatplantendoen.nl.

Posters binnenstebuiten planten
Via onderstaande link kunt u de poster downloaden. 

05_2017_poster_met_binnenstebuiten_planten.pdf

05_2017_poster_binneste-buitenplanten.pdf