• LinkedIn
  • Twitter

Calathea: Woonplant van de maand november

01 september 2019

Calathea kenmerkt zich door de prachtige tekening van het blad en de rijke keuze in bladvormen, van rond en ovaal tot lancetvormig. Dat blad heeft niet alleen luchtzuiverende eigenschappen, maar leeft bovendien op een unieke manier met je mee dankzij een dag- en nachtritme.

Tussen het blad en de steel zit een soort gewrichtje dat beweging mogelijk maakt. Als het donker wordt, sluiten de blaadjes zich en als het stil genoeg is, is het ritselen van de sluitende blaadjes te horen. Wordt het licht, dan ontvouwen ze zich weer.  

Afbeelding
Herkomst 
Calathea groeit in het tropische regenwoud, in warme en vochtige omstandigheden. Hij gedijt daar vooral op beschutte, niet al te lichte plekken, rond woudreuzen die het licht filteren. 

Keuze assortiment Calathea
Er zijnveel verschillende Calathea's. Er zijn enkele soorten die als bloeiende plant worden verkocht, waarvan de C. crocata, met oranje bloemen, de bekendste is, met cultivars als Tassmania en Candela. Andere bloeiende Calathea's zijn C. warscewiczii (wit) en C. ‘Bicajoux’ (roze). De overige Calathea zijn schitterende decoratieve bladplanten met bijzondere bladtekeningen- en kleuren. Veel soorten worden gekenmerkt door een bordeauxkleurige achterzijde van het blad. C. lancifolia en C. makoyana zijn al heel lang bekend, nieuwer zijn  C. rufibarba, zebrina en C. orbifolia. Calathea wordt aangeboden van kleine compacte plant tot potreus. 

Waar let u op bij de inkoop van Calathea?

  • Potmaat, dikte en hoogte of lengte van de plant moeten in verhouding zijn, de soort of cultivarnaam zegt welke bladtekening / -kleur de plant heeft.  
  • Let bij de bloeiende soorten op de rijpheid en het aantal bloemen per plant. 
  • Calathea moet vrij zijn van ziekten en plagen. Een te natte kluit kan leiden tot wortelrot,  bruine vlekken en bladranden worden vaak veroorzaakt door een te lage luchtvochtigheid en/ of te droge kluit. 
  • Pas op voor kouschade of bladverbranding. Bij temperaturen beneden de 12 graden Celcius is het verstandig de planten voor het transport in te hoezen. Kou kan vlekken op het blad geven of de gehele plant zelfs in elkaar laten zakken. 

Verzorgingstips voor consumenten
Bij aankoop goed inpakken, Calathea kan niet tegen kou. 
Calathea staat in huis graag licht en warm, laat de temperatuur niet onder de 12°C komen. 

  • Hoe bonter het blad des te meer licht gewenst is, al kan felle zon beter worden voorkomen. Als de plant te donker staat zal de bladtekening verdwijnen. 
  • De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn. Giet bij voorkeur met water op kamertemperatuur.  
  • Eventueel sproeien (of in de zomer buiten in een bui zetten) om de luchtvochtigheid te verhogen, dat voorkomt droge bladranden en bladpunten.
  • Elke maand wat plantenvoeding geven houdt het blad mooi en de groei erin.  
  • Geel of bruin blad kan worden verwijderd.

Verkoop- en presentatietips 
De luchtzuiverende werking van Calathea maakt het een aanrader voor op kantoor én binnenhuis, nu daar de centrale verwarming weer aanstaat. Presenteer de planten niet te dicht op elkaar, zodat het mooie blad goed te zien is. De styling mag hip en strak zijn, zo komt het blad extra goed uit. 

Beelden van Calathea
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl

Posters Calathea
Via onderstaande links kunt u de posters in 4 talen en 2 formaten downloaden

Nederlandse poster Calathea A1

Nederlandse poster Calathea A3

Duitse poster Calathea A1

Duitse poster Calathea A3

Franse poster Calathea A1

Franse poster Calathea A3

Engelse poster Calathea A1

Engelse poster Calathea A3