De tulp staat in maart op de Bloemenagenda
De maand waarin de lente begint vieren we met de tulp. De bloem van het geslacht Tulipa ademt frisheid, stevigheid en kleur en helpt het voorjaar een beetje naar voren te halen. De kweker doet dan ook zijn uiterste best om de bloem zo vroeg mogelijk aan te bieden, door de tulp in bloei te trekken.
Inspiratiebeelden van de tulp kunt u onderaan deze pagina kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatbloemendoen.nl. Maart, wat ben je vrolijk!
Herkomst
Klompen, molens en tulpen: de Nederlandse drie-eenheid. Toch? Niet helemaal. De bloem komt oorspronkelijk namelijk uit Turkije. Daar droegen Ottomaanse sultans een tulp op hun tulband. In 1562 kwam een eerste vracht tulpenbollen aan in Antwerpen, waarmee de Nederlandse bollenteelt begon. Al snel ontstonden nieuwe vormen en kleuren, die Nederlandse velden vulden.
Keuze assortiment
Tegenwoordig worden er 10.000 hectaren tulpenbollen in Nederland geteeld in wel 3.000 cultivars. In de snijbloemenhandel worden daarvan zo’n 600 cultivars aangeboden. Door veredeling bestaan inmiddels vijftien groepen tulpen, met onderscheidende blad- en bloemvorm, natuurlijke bloeiperiode en/of hoogte. Tulpen zijn er in bijna alle kleuren van het kleurpalet, met onder anderen bloemranden met franjes, groene vegen in de bloem en dubbele bloemen die bijna kunnen doorgaan voor pioenrozen.
Waar let u op bij de inkoop van tulpen?
- Het gewicht bepaalt het uiterlijk van de tulp. Uit grote bollen komen de zwaarste tulpen met de grootste bloemen.
- Lengte en rijpheidstadium moeten in evenwicht zijn. Het rijpheidsstadium wordt uitgedrukt in cijfers van 1 (onrijp) tot 5 (rijp).
- Bij het inkopen van tulpen moeten de bloemen gezond zijn. Tulpen lijden soms aan Botrytis of hebben gele bladpunten. Wanneer er zwakke, glazige plekken in de steel zitten, is er sprake van kiepers of waterstelen, die niet stevig zullen staan in de vaas.
- Sommige kwekers behandelen tulpen voor om de groei van de stelen te verminderen en bladvergeling tegen te gaan.
Verzorgingstips voor professionals
- Tulpen groeien in de emmer nog makkelijk 5 tot 15 centimeter. Door ze kort maar ook koel te bewaren voorkomt u dat ze te snel doorgroeien. Zet ze op een klein beetje water.
- Draai tulpen strak in het papier waardoor ze goed stevig worden en niet krom groeien.
- Werk schoon en droog bij de verwerking: Botrytis steekt makkelijk de kop op bij deze verse bladrijke bloem.
- Gebruikt u tulpen in een boeket of arrangement? Houd dan rekening met de groeispurt.
- Voeg bolbloemenvoeding toe bij een gemengd boeket van tulpen en narcissen. Narcissen geven slijm af na snijden, de voeding voorkomt een nadelig effect daarvan op de tulpen.
Presentatietips voor professionals
Het tulpenhoogseizoen loopt van januari tot medio april. In maart heeft u dus de keuze uit alle types en kleuren. Een flink boeket met verschillende kleuren tulpen is simpel maar onweerstaanbaar. Liever wat klassieker? Papagaaitulpen passen door hun sierlijke vorm perfect in mooie stillevens à la de zeventiende eeuw, bijvoorbeeld in combinatie met ranonkels, anjers, hortensia en Eucalyptus.
Verzorgingstips voor consumenten
- Houd bij het kiezen van een vaas rekening met een paar centimeter groei van de tulpen.
- Zorg dat de vaas schoon is en vul deze met koud kraanwater en het bijgeleverde snijbloemenvoedsel.
- Zorg dat er geen blad in het water komt, verwijder zo nodig de onderste bladeren.
- Snijd twee tot drie centimeter van de stelen.
- Zet de vaas op een tochtvrije plek, zo koel mogelijk. Zet de tulpen niet naast fruit, dit versnelt de uitbloei van de bloemen.
- Tulpen zijn dorstig. Controleer regelmatig het waterniveau in de vaas en vul wanneer nodig bij met koud kraanwater.
- Snij slap hangende tulpen opnieuw af, draai ze in stevig papier en laat ze een uurtje in het water staan. Ze staan daarna weer keurig overeind.
Inspiratie & informatie
Van iedere bloem op de Bloemenagenda zijn inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends 2020. Deze trends zijn een doorvertaling van de nieuwste consumententrends, gericht op de groenbranche.