Helleborus: Tuinplant van de maand december
Helleborus bloeit hartje winter
Het blijft spectaculair, een plant die bloeit op het moment dat de meeste tuinplanten winterslaap houden. De Helleborus (ook bekend als kerstroos) trakteert van november tot en met maart op grote witte bloemen met in het hart een prachtige kroon van meeldraden. Sneeuw of vorst kan de plant hebben: de takken gaan weliswaar iets hangen, maar zodra de temperaturen omhoog gaan, richt de Helleborus zich weer op.
Keuze assortiment
De Helleborus orientalis (Oosterse kerstroos) heeft bloemen in geel, roze en donkerpaars en er zijn ook soorten met gespikkelde bloemen. Net als de Helleborus niger is deze kerstroos verkrijgbaar in verschillende formaten, van klein genoeg om in een hangmand te worden verwerkt tot een hoge struik die een flinke pot of een plek in de border nodig heeft.
Trivia
• De volksnaam kerstroos komt uit een oude legende waarin de plant in de sneeuw omhoog kwam uit tranen van een meisje dat geen geschenk had voor het kindje Jezus in Bethlehem.
• In de Middeleeuwen werd de Helleborus door mensen gekoesterd om boze wintergeesten uit de buurt te houden.
• De plant is lang bekend, in 1400 voor Christus schreef de arts Melampus er al over.
• De Helleborus staat symbool staat voor pionieren en overleven.
Herkomst
Helleborus behoort tot de familie van de Ranunculaceae, de boterbloemenfamilie. De plant is inheems in de bossen van Zuid- en Midden-Europa en West-Azië. Onder andere in de Alpen, Karpaten en Apennijnen zijn de planten in het wild te spotten.
Hier let u op bij de inkoop
• Controleer de verhouding tussen potmaat en struik, de plant moet een aantal bloeibare knoppen hebben en luisvrij zijn.
• De kluit is voldoende vochtig om te voorkomen dat de plant slap gaat hangen.
• Geel blad kan wijzen op mineervlieg, botrytis uit zich als zwarte spikkels op de witte bloemblaadjes.
Verkoop- en presentatietips
Als ster van december is de Helleborus graag in het goede gezelschap van rode en witte patio-Cyclamen, kerststerren en kerstaccessoires voor een aantrekkelijke presentatie. Daarnaast is het een zeer gewilde plant voor buitenarrangementen op schaal, in combinatie met bergthee, sierhout, heide, mos en bijvoorbeeld kleine buitenlantaarns.
Verzorgingstips voor de consument
• Zet de Helleborus op een beschut en zonnig plekje. Hoe meer de plant in de schaduw staat, hoe minder bloemen hij produceert.
• De plant geeft zelf aan wanneer er extra water nodig is, door de bladeren slap te laten hangen. Na een paar uur staat de Helleborus er dan weer pront bij.
• Als het vriest geen water geven: de plant verbruikt dan nauwelijks iets.
• Eens per twee weken wat plantenvoeding bevordert een extra lange en rijke bloei.
Downloadable content & POS materiaal:
Vakpersbericht NL
Vakpersbericht DE
Vakpersbericht FR
Vakpersbericht UK
Poster & Banieren:
Poster Helleborus DE
Poster Helleborus FR
Poster Helleborus UK
Banier Helleborus DE
Banier Helleborus FR
Banier Helleborus UK
Tuinplant van de maand
De Helleborus is Tuinplant van december 2018. De 'Tuinplant van de maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in samenwerking met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant met een geweldige uitstraling of bijzondere eigenschappen om extra onder de aandacht te brengen. De ene keer wordt een groene ster in het zonnetje gezet, de andere keer een onontdekte schat die meer bekendheid én een plek verdient in de tuin, op het terras of op het balkon. Omdat iedereen blij wordt van meer groen.
Voor meer informatie:
Facebook: mooiwatplantendoen
Instagram: mooiwatplantendoen
Mooiwatplantendoen.nl
Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.