Hortensia: Woonplant van de maand april
Het verhaal van hortensia
Licht zoetgeurende hortensia associeert vrijwel iedereen met de lange, lichte dagen van het voorjaar. Het is een zeer populaire woonplant met grote bolle bloemschermen vol stervormige bloemen in prachtige kleuren die gul en lang bloeien. Decoratief, vrolijk, rijke aanblik dankzij het groene blad én een indoor voorschot op de zomer, de periode waarin tuinhortensia's bloeien. Als het niet meer vriest, kan hortensia ook het terras op of de tuin in, voor een tweede carrière als tuinplant.
Herkomst
De plant groeit in het wild in Zuid- en Oost-Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Sommige soorten hebben zich ontwikkeld tot grote bomen, andere blijven kleine compacte struiken. In Europa groeit hortensia van oudsher veel bij boerderijen, waar langs het water lange rijen staan. De wetenschappelijke naam Hydrangea verwijst naar haar belangrijkste behoefte: hortensia heeft regelmatig water (hydra) nodig.
- Check of de opbouw van de plant compact is: een wat kale, gerekte onderkant wijst op oud hout.
- Welke mate van rijpheid hebben de bloemen? In het ideale geval is er al een beetje kleur te zien. Check dit bij de inkoop of vraag een foto.
- Belangrijk is dat de plant bij aankoop in een hoes zit en de kluit voldoende vochtig is, zodat slaphangen en beschadiging tijdens transport of opslag wordt voorkomen.
- Wanneer er lang teveel (condensatie) vocht tussen het blad of onder de bloem blijft hangen, kan de schimmel Botrytis ontstaan.
Keuze assortiment
Als woonplant is hortensia verkrijgbaar in wit, groen, blauw, lila, paars en verschillende tinten roze. Bijzonder zijn soorten die tijdens de bloei als toverballen doorkleuren. Binnen het woonplantassortiment van hortensia wordt onderscheid gemaakt naar bloeiwijze: bolvormig of schermachtig, de zogenoemde randbloeiers. Ook de plantvorm kan bepalend zijn: op stam, in hangpotten, met een piramidevorm of planten met wel 15 of meer bloemschermen. De wat kleinere potmaten zijn het populairst voor binnen. Er worden ook mini's aangeboden met circa drie bloemen, die heel geschikt zijn voor kleine plekken in huis.
Verzorgingstips voor consumenten
- Hortensia kan niet tegen droogte. Voorkom slaphangen, zorg dat de plant altijd een licht vochtige kluit heeft.
- De plant staat het liefst licht, maar niet in de volle zon of bij een warmtebron. Een te warme plek kan de bloei nadelig beïnvloeden.
- Omdat groei en bloei hortensia veel energie kost, is eens per twee weken wat plantenvoeding geven aan te raden.
Verkoop- en presentatietips voor hortensia
Speel bij het aanbieden van de planten met de diverse kleuren voor een levendige aanblik. Hortensia staat mooi in zwarte of witte hoogglans potten die de kleuren nog beter laten uitkomen. In een landelijke presentatie doen gebleekte en witte manden en houten bakken het goed. Zorgen voor een passende zomerse achtergrond versterkt de aantrekkingskracht van deze absolute bestseller voor Moederdag (zondag 13 mei).
Beelden van hortensia
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl
Poster van hortensia
Via onderstaande link kunt u de poster in meerdere talen downloaden.