Kalanchoë Woonplant van de maand juli 2017
Het verhaal van Kalanchoë
Prachtige verschijningsvormen, makkelijk in de verzorging en lang mooi, dat zijn de kenmerken die Kalanchoë een topper onder de bloeiende woonplanten maakt. Een aanwinst om het binnen mooier te maken, maar in het voorjaar en de zomer ook een populaire perk-, balkon- of terrasplant die zowel zon als schaduw kan hebben en eindeloos lang bloeit.
Herkomst
Kalanchoë behoort tot de familie van de Crassulaceae waar veel andere vetplanten toe behoren zoals Crassula en Echeveria. De meest voorkomende bloeiende variant is Kalanchoë blossfeldiana, die zowel enkele als dubbele bloemen kan hebben. Daarnaast zijn er kalanchoës die opvallen om hun prachtige belvormige bloemen of bladeren. De planten groeien in Madagascar, Zuid- en Oost-Afrika, Zuid-Oost Azië en China. In dat laatste land is de naam ontstaan: Kalan Chau is later 'gelatiniseerd' tot Kalanchoë.
Kalanchoë is een kortedagplant. Dat houdt in dat de planten hun bloemknoppen aanleggen bij dagen korter dan 12 uur. Kwekers hebben zo de mogelijkheid te spelen met belichting en verduistering. Zo kunnen korte en lange dagen nagebootst worden in de kas, om de planten jaarrond in bloei te krijgen.
Inkoopbepalende factoren
- Bij de inkoop van Kalanchoë spelen potmaat – ze zijn verkrijgbaar van mini tot forse schalen - diameter en dikte van de plant, het aantal bloemknoppen en de rijpheid en rol. De bloemen moeten nog in de knop zitten, maar al wel een beetje kleur tonen.
- Controleer of de plant vrij is van ziekten en plagen. Wanneer de bloemen of het blad beschadigd of onzuiver zijn, komt dit vaak door transport of opslag. Uitgebloeide bloemen of gele bladeren wijzer erop dat de plant niet in topconditie is.
- Wanneer er lang teveel vocht door condensatie tussen het blad blijft kan Botrytis ontstaan. Andere dierlijke of plantaardige aantastingen komen gedurende de afzetfase vrijwel niet voor bij Kalanchoe.
- Zorg dat de planten voldoende licht krijgen bij transport en op het verkooppunt, om strekking van de bloemstelen te voorkomen.
- Kalanchoe kan niet tegen temperaturen onder de 12°C. Laat de plant daarom tijdens de transport en opslagfase in de hoes staan om kouschade te voorkomen.
- Het risico op kouschade speelt ook als Kalanchoe buiten staat. Let op de temperatuur.
Keuze assortiment
Kalanchoe Blossfeldiana is de meest voorkomende soort in het assortiment. Meestal worden ze niet op cultivar verkocht maar op kleur of in mixed trays. De planten zijn er in vele verschillende kleuren: rood, oranje, geel, groen, wit, roze, lila, zalm en tweekleurige variëteiten. De bloem kan enkel (bijvoorbeeld Calanday) of gevuldbloemig (zoals Calandiva of Rosalina) zijn. Ook de bloemgrootte kan variëren, er komen steeds meer variëteiten met grotere bloemen in de handel. Afwijkende bloemvormen biedt de Bells-serie. Deze kalanchoës hebben trossen met lichtgroene, holle luchtkussentjes waaruit belvormige bloemetjes bloeien. Mirabella heeft veel kleine bloemetjes en wordt vooral als patioplant verkocht. Naast bloeiende kalanchoes is er ook een aantrekkelijk assortiment blad Kalanchoës, met prachtige dikke bladeren. De meest bekende is Kalanchoë thyrsiflora.
Verzorgingstips voor consumenten
- Door de dikke, vlezige bladeren – bloeiende Kalanchoe is een vetplant – heeft de plant weinig verzorging nodig en is daarom ook geschikt voor mensen die niet over groene vingers beschikken.
- Kalanchoë staat zowel binnen als buiten het liefst licht tot zonnig, mits de temperatuur boven de 12°C blijft.
- De plant slaat vocht op in de dikke bladeren; eens per week water geven volstaat. Teveel water is funest: de kluit kan beter iets te droog dan veel te nat zijn.
- Voor een rijke en lange bloei elke twee weken plantenvoeding geven. Bloeiende planten verbruiken meer energie en andere voedingsstoffen dan groene planten.
- Uitgebloeide bloemetjes voorzichtig verwijderen, voorkom dat nieuwe knoppen hierbij beschadigen.
Verkoop- en presentatietips voor Kalanchoë
Kalanchoë leent zich uitstekend voor een presentatie op kleur, is geschikt voor kokedama en is lucratief in te zetten voor speciale seizoensmomenten: rood voor Valentijn, rood en wit voor kerst, geel voor pasen, roze voor Moederdag en oranje voor het najaar. De mini-varianten lenen zich uitstekend voor indoor gardening arrangementen en tafelstukken, zeker in combinatie met bladkalanchoës, Echeveria of Crassula. Daarnaast zijn de mini's een geschikt geschenk voor kinderen, als makkelijk eerste plantje op de kinderkamer. Kalanchoë is een volhouder in bakken en manden, een budgetvriendelijke bloemenoplossing voor horeca en bedrijven en een ideale geschenkplant voor studenten. Een van de sterkste punten is dat Kalanchoë tegen zon kan en dus een hele vensterbank van kleur kan voorzien.
Beelden van Kalanchoë
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl.
Posters Kalanchoë
Via onderstaande link kunt u de posters downloaden.
07_2017_poster_met_kalanchoe.pdf