Lelie staat in juni op de Bloemenagenda
Imposant, kleurrijk, veelzijdig, Lelie heeft behoorlijk wat persoonlijkheid, wat haar tot een fraaie vedette en populaire aanvoerder in boeketten maakt. De bloem is er in sereen wit en poederroze, maar ook in opvallend rood, geel, paars en oranje. Desgewenst met strepen, randjes of stippen. Met bloemen die zowel een trompetvorm kunnen hebben als een kommetje kunnen lijken. De bloemen kunnen tot wel 25 cm groot worden en de meeste ruiken als een oosterse tuin op een warme avond.
Energie en balans
Herkomst
Lelies zijn niet alleen veelzijdig qua kleur, vorm en grootte, maar ook wat betreft hun herkomst. In het wild vind je ze in Korea, Japan en delen van Siberië, maar ook dicht bij de evenaar, in India. In Europa is de lelie inheems in de Kaukasus, de Balkanlanden, Griekenland, Polen, de Alpen en de Pyreneeën. Ook in de meeste Amerikaanse staten komt ze in het wild voor, met uitzondering van het zuidwestelijke deel van de Verenigde Staten. Je kunt de lelie dus gerust een wereldreiziger noemen!
Keuze assortiment
Felle en zachte kleuren, spikkels, vlammen of vlekken en een groot aantal bloemvormen in geurend en geurloos maken het lelie-assortiment zeer gevarieerd.
• De oudste generatie is de Aziatische Groep met heldere bloemkleuren, veel knoppen, kleine bloemen, fijner blad en meeldraden die afgeven.
• De Oriental Groep kent de meeste kleuren in roze en wit of tweekleurig, heeft grotere bloemknoppen en bloemen, grover blad, zwaardere stelen en is sterk geurend.
• De meest traditionele groep is de Lilium Longiflorum Groep met grover blad en een trompetvormige bloem. De meeste cultivars zijn wit, maar er zijn ook rode en roze cultivars. Lilium Longiflorum Grp, wat ‘met lange bloemen’ betekent, hebben een lichte geur en zijn merendeels wit.
• Door het kruisen van de Longiflorum en Aziatische Lelie, is de LA Groep ontstaan. Deze heeft lichte pasteltinten, een compactere takopbouw, grover blad en de meeldraden geven af. De lelies in het snijbloemenassortiment zijn kruisingsproducten uit diverse soorten.
• Vrij nieuw zijn dubbelbloemige Oriental lelies die onder naam Roselily worden aangeboden en stuifmeelloos zijn. Ook de Lilium Martagon Grp, de Turkse lelie, met veel kleine gespikkelde bloemetjes op een stengel is nieuw in het snijbloemenassortiment.
Hier let u op bij de inkoop van Lelie
• De lengte en het aantal knoppen per tak is afhankelijk van de bolmaat die de kweker heeft gebruikt. Hoe groter de bollen, hoe meer knoppen, hoe aantrekkelijker de lelietak.
• Bij inkoop moeten de bloemen zo rijp zijn dat er een zweem van kleur te zien is, dan is de kans om volledig op kleur te komen én open te bloeien het grootst.
• Sommige kwekers laten hun lelies doorrijpen op de plant. Ze tonen dan beter, hebben meer kleur en gaan gegarandeerd open, handig voor bij bijvoorbeeld bruiloften en andere events.
• Lelie heeft soms last van Botrytis (in de vorm van pokken) of lelijke bladpunten, verdroogde knoppen zijn ook een veeg teken voor de levensduur.
Verzorgingstips voor professionals
• Snij van lelies een stukje van het ondereinde van de steel en zet ze op koud water voorzien van snijbloemenvoeding. Er is speciale voeding voor lelies die voorkomen dat het blad geel wordt.
• Bewaar lelies koel, maar voorkom vocht door condensatie.
• Lelies krijgen een exclusievere uitstraling door ze uit de hoes te halen en los in een emmer te presenteren.
• Lelies staan het beste hoog in het schap, de knoppen maken dan het meeste indruk.
Presentatietips voor professionals
Een moderne en aansprekende manier om lelies te laten zien is gebruik te maken van iriserende vazen en schalen, bij voorkeur met lila-roze-geel nuances. Lelies die door een ongelukje buiten de boeketselectie zijn gevallen, doen het geweldig als drijvende bloem in kubussen en bollen. Het mag er een beetje uitzien alsof een professor vrolijk aan het experimenteren is in een laboratorium.
Verzorgingstips voor consumenten
• Snij de stelen schuin af met een scherp mes.
• Haal de bladeren die onder water komen te staan weg.
• Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
• Plaats de vaas niet in de volle zon, op de tocht of naast de fruitschaal.
• Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
• Stuifmeelvlek? Verwijder deze voorzichtig met een stukje plakband.
Inspiratie & informatie
Van iedere bloem op de Bloemenagenda zijn inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends 2019. Deze trends zijn een doorvertaling van de nieuwste consumententrends, specifiek gericht op de groene branche voor zowel binnen als buiten. Wilt u meer weten over de Bloemenagenda? Lees verder
Lelie staat in juni 2019 op de Bloemenagenda. Deze inspiratiebeelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatbloemendoen.nl