• LinkedIn
  • Twitter

Lisianthus op de Bloemenagenda van december

27 november 2018

Deze bloem die in december ons interieur verfraait, heeft zijn wortels in het Wilde Westen en is via Japan helemaal naar Europa gekomen. Consumenten kunnen alles over deze natuurlijke schoonheid lezen in de Bloemenagenda op mooiwatbloemendoen.nl. Ondanks haar delicate verschijning is de bloem zeer robuust. De lisianthus is vrij bekend van naam, maar de verspreiding heeft niet echt een hoge vlucht genomen. Deze prachtige bloem verdient beter, wat gemakkelijk te realiseren is door haar op een speciale manier presenteren.

De herkomst van de lisianthus

Afbeelding
De lisianthus komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, waar ze groeit in rivierbeddingen in de woestijn en op de prairie. In de staten Texas, Nebraska, Nevada en Colorado noemen ze deze plant dan ook de prairiegentiaan. In de jaren '30 van de vorige eeuw kruisten Japanse kwekers de prairiegentiaan. Daarmee legden ze de basis voor al die variëteiten die we nu kennen. De lisianthus wordt ook wel aangeduid met zijn officiële wetenschappelijke naam, de Eustoma. 

De vormen en kleuren van de lisianthus 
Deze bloem komt het meest voor in het wit en paars, maar er is een enorme keus aan kleuren: de lisianthus is er behalve in het wit en paars ook in crème, blauw, roze, lila en zalmkleurig. Sommige bloemen hebben zelfs bloemblaadjes in meerdere kleuren. De lisianthus kent verder vele gedaanten: enkel-en dubbelbloemig, groot en klein, bloemrijk en soms ook met gefranjerde bloemblaadjes.  Behalve dat ze zo kleurrijk zijn, doen lisianthus bloemblaadjes ook heel zacht en delicaat aan. 
 
Verzorgingstips voor klanten
Help uw klanten langer te genieten van hun lisianthus door hen de volgende tips te geven:
•    Neem een schone vaas en vul deze met leidingwater bij kamertemperatuur.
•    Voeg snijbloemenvoedsel aan het water toe voor een langer vaasleven. Vooral bij de lisianthus heeft dit een zeer positief effect op het vaasleven.
•    Knip of snijd de stengels op 3 tot 5 cm schuin af met een schoon en scherp mes of met een snoeischaar.
•    Let erop dat er geen bladeren in het water hangen.
•    Zet lisianthus nooit op de tocht, in de volle zon of dichtbij de centrale verwarming. 
•    Vul de vaas regelmatig bij met leidingwater. De bloemen van de lisianthus hebben veel water nodig doordat hun bloemblaadjes zo dun zijn, zodat die veel vocht verdampen.
•    Zet lisianthus niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit geeft ethyleengas af, waardoor de bloemen sneller verouderen.

Boeketrecept: als ruig stilleven in roze, rood en paars
Zo heb je de lisianthus nog nooit gezien…

Vooral rond de feestdagen aan het eind van het jaar zal de lisianthus de aandacht trekken, met een kleurrijke mix van felle tinten rood en roze.

Je hebt hiervoor nodig:
•    Lisianthus
•    Ilex (hulst)
•    Amarine
•    Limonium (statice of lamsoor)

De symboliek van de lisianthus
De lisianthus mag dan zacht en lieflijk aandoen, ze heeft wel een krachtige symboliek. Deze bloem staat voor waardering, dankbaarheid en charisma. Daarmee is het de perfecte kandidaat voor een boeket waar je een ander - of jezelf - blij mee kunt maken! 

Meer inspiratie en informatie
Consumenten kunnen het artikel over de lisianthus vinden op mooiwatbloemendoen.nl. Ze krijgen dan oog voor de schoonheid ervan en horen tegelijk ook het hele verhaal eromheen. 

Facebook: mooiwatbloemendoen
Instagram: @watbloemendoen

Bloemenagenda
Klik hier als u wilt meer weten over de Bloemenagenda van 2019.