September 2015: Vleeseters: Woonplanten van de maand
In september zijn er meerdere planten tegelijk Woonplant van de maand, namelijk de Vleesetende planten. Geeft u de Vleeseters deze maand ook extra aandacht in uw zaak? Dat gaat heel gemakkelijk met ons gratis te downloaden POS-materiaal, te vinden via de link onderaan dit artikel.
Het verhaal van de Vleesetende planten
Vleesetende planten lokken beestjes, meestal insecten, vangen ze en verteren deze heel langzaam. De verschillende vleeseters lokken elk op hun eigen manier het levende voedsel in hun val. Er zijn planten met bekervallen, dichtklappende vallen, kleefvallen, zuigvallen en fuikvallen. In totaal bestaan er 630 soorten Vleesetende planten afkomstig uit vijf families.
Productie van de Vleesetende planten
De meeste Vleeseters komen uit stekjes (meristeem), de Dionaea wordt voornamelijk uit zaad gekweekt. U krijgt de planten mooi op kleur door ze veel zonlicht te geven. Dus op een zonnige plaats zetten.
De Venus Vliegenval (Dionaea muscipula) groeit in de veengebieden van Noord- en Zuid-Carolina in de Verenigde Staten. De Sarracenia bestaat uit een groep planten die vooral gevonden worden in het zuidoosten van de Verenigde Staten. De Nepenthes groeit in de hete vochtige jungles in het Verre Oosten, rond Borneo. De zonnedauw komt in vele delen van de wereld voor, ook in Europa.
Waar moet u op letten bij de aankoop van Vleesetende planten?
• Potmaat en verschijningsvorm. De potmaat is het meest bepalend voor de prijs. Per soort kan ook de kleur, de lengte van de beker (Nepenthes) of trompet (Sarracenia) of het aantal bladeren (Dioneae) bepalend zijn.
• Vocht. Let er bij aankoop op dat de plantjes voldoende vochtig zijn. Bij een groothandel moeten de Vleeseters bijvoorbeeld in een waterdichte bak staan met een laagje water erin. Deze moerasplanten drogen dan niet uit. Goed om op indroging te letten dus.
• Doordat de Nepenthes ingehoesd wordt loopt al het vocht uit de bekers. Na aanschaf wordt aangeraden de bekers eenmalig tot 1/3 van de beker aan te vullen met regenwater. Bij de overige vleeseters hoeft u nooit aan te vullen met regenwater.
Vleesetende plantenassortiment
De belangrijkste vier soorten Vleesetende planten zijn: Nepenthes, Dionaea, Drosera en Sarracenia. Daarnaast komen we nog tal van andere soorten tegen. Veel Vleesetende planten worden in gemengde trays aangeboden zodat u direct een leuk assortiment planten bij elkaar heeft.
Verzorgingstips voor consumenten
Het is belangrijk om omstandigheden te creëren waaronder de Vleesetende planten goed kunnen groeien. De planten houden van een vochtige grond, hebben een voorkeur voor regenwater en verlangen een hoge luchtvochtigheid. Het is een goed idee om een bakje water onder de plant de plaatsen en te zorgen dat deze nooit leeg raakt. Verder is een lichte standplaats aan te raden. Door zonlicht krijgt de Vleesetende plant haar mooie kleuren.
Geef de Vleeseters geen plantenvoeding, ze kunnen daar niet tegen. Planten uit de kwekerij komen uit een gecontroleerde omgeving met op de plant afgestemde voeding in de grond. Hierdoor overleeft de plant prima met alleen water (bij voorkeur regenwater). Vleesetende planten leven op arme grond.
Creatieve tips voor Vleesetende planten
Met een microklimaat in een glazen bol kunnen Vleesetende planten prima uit de voeten. Door de hoge luchtvochtigheid blijven de planten daar in prima conditie. Sommige geslachten, bijvoorbeeld Nepenthes en Sarracenia, worden ook als snijbloem of decoratiemateriaal verkocht. Hun kleuren en vormen lenen zich uitstekend voor bijzonder bruids- of rouwbloemwerk. Ook kinderen zijn vaak dol op de planten en natuurlijk de specifieke liefhebbers.
Film over Vleestende planten
Voor consumenten hebben wij ook een online video gemaakt met Vleesetende planten in de hoofdrol. U kunt deze video natuurlijk ook embedden (https://youtu.be/20qbOFe2NP4) op uw eigen website of afspelen in uw winkel. Hieronder kunt u de film bekijken:
Beelden van Vleesetende planten
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden
Poster Vleesetende planten
Via onderstaande link kunt u de poster downloaden: