Tuinplant van de Maand januari: Camellia
Het is net iets uit een sprookje: als alles nog kaal is, bloeit de bladhoudende heester Camellia japonica (ook bekend onder de consumentennaam Camelia of Japanse roos) al uitbundig. Kou noch sneeuw houden deze winterbloeier tegen, in de eerste vier maanden van het jaar schittert de plant met grote roosachtige bloemen tot wel 12 cm doorsnee. De combinatie met het grote, glimmende donkergroene blad maakt het een aansprekende verschijning voor iedereen die behoefte heeft aan groen en kleur op het terras, in de tuin of op het balkon.
Keuze assortiment
Camellia trivia
• De plant siert al sinds de 11de eeuw Chinees porselein en schilderijen.
• De oudste Camellia in Europa staan in het Portugese Campo Bello en zijn zo'n 470 jaar.
• Door de unieke bloeitijd is het een van de meest geschilderde tuinplanten, omdat de tuin in de winter en het vroege voorjaar verder nog weinig inspiratie biedt.
• In China is de Camellia een gelukssymbool voor het Chinese nieuwjaar (dat valt dit jaar op vrijdag 16 februari).
Herkomst
De Camellia japonica komt, zoals de naam al aangeeft, uit Japan en is ook inheems in Taiwan en Korea. Daar groeit de plant bij voorkeur op beboste hellingen tussen de 300 en 1100 meter. De winterbloeier is familie van de theeplant Camellia sinensis en kwam via handelsreizigers in de 18de eeuw Europa terecht.
Hier let u op bij inkoop
• De Camellia is een houtig gewas en komt met een plantenpaspoort dat bewijst dat de kweker heeft voldaan aan de fytosanitaire eisen van de Europese Unie. Het paspoort is te vinden op het etiket of label van de plant.
• Check bij inkoop het aantal bloeibare knoppen en de rijpheid ervan. Knopverdroging of knopval is een teken dat de Camellia niet optimaal zal bloeien.
• De plant moet vrij zijn van ziekten en plagen. Bruinverkleuring kan ontstaan wanneer er teveel vocht op de bloemblaadjes komt en Botrytis (smet) toeslaat.
Verzorgingstips voor de consument
- De Camellia japonica staat bij voorkeur op zure, lichtvochtige grond die een plensbui makkelijk afvoert.
- De plant staat het liefst op een beschutte plek in halfschaduw.
- Hoewel de Camellia winterhard is, kan hij bij felle of lange vorst beter worden afgedekt om vorstschade te voorkomen.
- Voorkom uitdroging, vooral in als de plant in een pot of kuip staat.
- In maart en juni een beetje bijmesten helpt de plant nieuwe knoppen aan te maken.
- De Camellia hoeft niet te worden gesnoeid.
- De Camellia japonica laat zich goed combineren met andere zuurliefhebbers zoals coniferen, Rhododendron, Erica, Skimmia en Gaultheria.
Verkoop- en presentatietips voor de Camellia
Benadruk het unieke van de vroege bloei door de plant in een winterse ambiance te presenteren en zet meerdere kleuren door elkaar heen om een grotere impact te maken. In de aanloop naar het Chinese nieuwjaar (16 februari) is met wat Chinese lampions of een print van een oude Camellia-afbeelding makkelijk een oosterse styling te creëren die qua kleur een geweldige blikvanger is tussen het vroege voorjaarsassortiment. Geef kort uitleg over de symboliek, zet er een schaal gelukskoekjes bij en Camellia wordt meteen een die-mag-mee-plant.
Downloadable poster & banner:
- Poster
- Banner
Tuinplant van de Maand
De Camellia is Tuinplant van januari 2018. De 'Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in samenwerking met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant met een geweldige uitstraling of bijzondere eigenschappen om extra onder de aandacht te brengen. De ene keer wordt een groene ster in het zonnetje gezet, de andere keer een onontdekte schat die meer bekendheid én een plek verdient in de tuin, op het terras of op het balkon. Omdat iedereen blij wordt van meer groen.
Voor meer informatie:
Facebook: mooiwatplantendoen
Twitter: @watplantendoen
Mooiwatplantendoen.nl
Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.