• LinkedIn
  • Twitter

Tuinplant van de Maand maart: Hedera

12 februari 2018

Een beetje geheimzinnig en in alle rust alom aanwezig: de Hedera (klimop) is de grote groenmaker die vier seizoenen lang een stabiele tuinfactor is. Deze bodembedekkende of klimmende bladheester is winterhard en blijft altijd groen. Er is ruime keuze in bladkleur, alle Hedera-soorten hebben gemeen dat ze snel groeien en zich goed laten leiden en zo schuttingen, gaaswanden, prieeltjes of muurtjes kunnen bekleden. Als bodembedekker geeft de Hedera onkruid geen kans, wat hem de meest decoratieve tuinhulp ooit maakt. 

Keuze assortiment 

Afbeelding
Voor de tuin zijn diverse soorten Hedera geschikt. De groenbladige H. hibernica heeft grote bladeren en is heel geschikt voor bodembedekking of afscheidingen. H. colchica heeft meer leerachtig blad, de Hedera helix is de meest voorkomende soort en is er in tal van cultivars met verschillende bladvormen en kleuren als groen, wit- of goudbont. De Hedera helix ‘Arborescens’ is een meer struikvormige plant die na de bloei mooie zwarte bessen geeft. Een klassieke Hedera is H. canariensis ‘Gloire de Marengo’, met zijn grotere bladeren en roomwitte bladrand een fraai verschijning, maar niet geheel winterhard.

Hedera trivia 

  • De naam is afgeleid van een oeroude Indo-Europese klank die staat voor 'pakken' of 'grijpen' en slaat op de hechtwortels
  • Omdat de plant altijd groen blijft, staat de Hedera staat symbool voor eeuwig leven
  • Hedera speelt een grote rol in de biotoop van een tuin: tussen het groen nestelen vogels graag en ook insecten komen vaak op bezoek. Zo verrijkt de Hedera de hele kringloop van haar omgeving
  • In oude Keltische en Germaanse legenden komt klimop al voor, als beschermer (tegen een huis vormt het uitstekende isolatie tegen warmte en kou), geluksbrenger en hoopgever. Vooral als de natuur in winterslaap is, herinnert het groen van de Hedera eraan dat het vanzelf weer voorjaar wordt.  

Herkomst 
De Hedera is inheems in Azië, Europa en Noord Afrika. In het wild groeit de plant op bomen en rotsen en is in staat om 25-30 meter hoog te klimmen. Hij gedijt vooral in koelere streken. 

Hier let u op bij de inkoop

  • Potmaat en het aantal ranken of dikte van de plant moeten met elkaar in verhouding zijn
  • Let bij de Hedera ‘Arborescens’ nog even extra op de bezetting van knoppen of bessen
  • Beschadigd of gesmet blad wordt meestal veroorzaakt door verkeerd transport of onjuiste opslag
  • De Hedera is gevoelig voor spint wat zich kenmerkt door een vale grijsverkleuring van het blad. 

Verkoop- en presentatietips voor Hedera
Presenteer de Hedera op een tafel in blokken of strepen op kleur om er extra aandacht op te vestigen. Een andere manier om deze tuinplant meer te laten leven voor de consument, is hem samen met andere klimplanten te laten zien, zoals Clematis, passiebloem of klimrozen, voor een inspirerend effect. Wie de ruimte heeft, laat er op gaas een groene muur of huisje van groeien, dat elke seizoen opnieuw aansprekend kan worden ingericht. 

Verzorgingstips voor de consument 
• De Hedera gedijt op zowel een schaduwrijke als een lichte plek, maar niet in de volle zon. 
• De grond mag niet uitdrogen, maar wateroverlast doet ook niets voor de Hedera. 
• Groeit de plant er beschut, zoals in een buitenveranda of op een balkon, dan helpt regelmatig sproeien om spint te voorkomen. 
• Eens in de maand wat plantenvoeding geven, vooral als de Hedera in een bak of pot staat. 
• Goed om te weten: de hechtwortels kunnen sporen achterlaten op muren. 
• Snoeien in het late voorjaar na de grootste groeispurt en in het najaar vóór de winter.

Downloadable content & POS materiaal:

-Vakpersbericht Hedera DE
-Vakpersbericht Hedera FR
-Vakpersbericht Hedera UK

Afbeelding
- Poster Hedera NL
- Poster Hedera DE
- Poster Hedera FR
- Poster Hedera UK

Afbeelding
- Banier Hedera NL
- Banier Hedera DE
- Banier Hedera UK

 

Tuinplant van de Maand
De Hedera is Tuinplant van maart 2018. De 'Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in samenwerking met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant met een geweldige uitstraling of bijzondere eigenschappen om extra onder de aandacht te brengen. De ene keer wordt een groene ster in het zonnetje gezet, de andere keer een onontdekte schat die meer bekendheid én een plek verdient in de tuin, op het terras of op het balkon. Omdat iedereen blij wordt van meer groen.  

Voor meer informatie: 
Facebook: mooiwatplantendoen
Twitter: @watplantendoen