Cyclaam: Woonplant van de maand november
Last van de korte dagen? Met de vrolijke kleuren van cyclaam laat je je hele interieur bloeien en krijgt de vallende blaadjes blues geen vat op je.
Vrolijke vlaggetjes
Cyclaam mag er dan frêle uitzien, het is een sterke plant die uit een stevig knolletje komt. En er valt van alles mee te beleven. De groene bladeren groeien in een rozet, zijn hartvormig en hebben vaak een mooie zilvergrijze of lichtgroene tekening. Tussen de blaadjes rollen zich ijle stengels uit waaraan dan waanzinnige bloemen komen, die als vlaggen omhoog staan. Ze kunnen glad zijn, franjes hebben of wijd uitstaan als een rokje en ze hebben kleuren waar de natuur extra haar best op heeft gedaan.
Energieke cheerleader
De kleuren van Cyclaam - felpaars, knalrood, alle kleuren roze of een mix – maken deze woonplant een aanwinst voor de trend waarin kleur en gekkigheid je door de donkere dagen slepen. Met de speelse vorm van de planten kun je prachtige effecten bewerkstelligen en door in plantarrangementen met de kleuren aan de gang te gaan, kun je strepen en cirkels van bloemen maken. Handwerk als basis versterkt het effect, denk daarbij aan geborduurde of geweven hoezen voor potten of een kunststof pot waar je met hulp van een lijmpistool en oude knopen iets moois en persoonlijks van hebt gemaakt.
Expressief type
Cyclaam behoort tot de familie Primula (ook bekend als Sleutelbloem). De planten hebben van nature een enorme levenslust, groei- en bloeikracht. Het zijn echte volhouders en bovendien expressieve huisgenoten. Menen ze aandacht tekort te komen, dan laten ze meteen demonstratief hun kopjes hangen. Zet je ze in een schoteltje lauw water, dan staan ze er na een half uur alweer heel wat monterder bij. Zo krijg je echt een band met je plant.
Verzorging Cyclaam
● Cyclaam staat het liefst op een lichte, koele plek in de woonkamer.
● Water geven via een dompelbad of schoteltje. Wat de plant na een uurtje niet heeft opgezogen, kun je weggooien.
● Eens in de drie weken plantenvoeding geven.
● Zolang het niet vriest kan Cyclaam ook naar buiten.
● Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen, stimuleer je Cyclaam om door te bloeien.
Afkomstig uit Perzië
Cyclaam is al heel lang bekend als sierplant. De soort die in het wild voorkomt in de bossen en op steenachtige berghellingen rond de Middellandse Zee van Spanje tot Iran is de oervorm van de kamerplanten van nu. Filosoof Plato omschreef de plant al in de 4de eeuw voor Christus en vroeger stond de knol van de plant bekend om haar laxerende werking. In Europa arriveerde Cyclaam in de 16e eeuw en werd onder andere in de botanische tuinen van de Engelse koningin Elisabeth gekweekt. Daarna raakte de bloeier even uit beeld, maar raakte in de 19de eeuw weer in de mode dankzij de Romantiek en is sindsdien nooit meer verdwenen.
Trivia Cyclaam
● Cyclaam, in het Grieks kykla, betekent ‘cirkel’ of ‘ronde schijf’ en verwijst naar de ronde knollen waar ze uit groeien.
● Vrijwel alle Cyclamen die hier bekend zijn als kamer- of tuinplant komen voort uit de Cyclamen persicum.
● De katholieke kerk beschouwde de cyclaam als symbool van Maria’s bloeiende hart.
● Cyclaam staat symbool voor het meevoelende, toegewijde hart en werd om die reden bij oude kloosters, ribats (de islamitische versie hiervan, een soort versterkt fort) en kerkhoven in de landen rond de Middellandse Zee aangeplant.
● In Japan is Cyclaam de heilige bloem van de liefde.
● Wie geduld heeft, laat Cyclaam na de bloei rusten en wordt getrakteerd op een tweede ronde bloemen.
Woonplant van de maand
Cyclaam is Woonplant van november 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.
Voor meer informatie zie:
www.mooiwatplantendoen.nl
Facebook: mooiwatplantendoen
Twitter: @watplantendoen
Mooiwatplantendoen.nl
Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.