Goudpalm: Woonplant van de maand februari
De volle, rijke franjes van goudpalm vormen een zachte groene buffer tegen de buitenwereld.
Zachte huisvriend
Eén blik op goudpalm en het is duidelijk dat hij uit de tropen komt. Uit een aantal kleine stengels die dicht op elkaar staan, groeit een kroon van prachtig uitwaaierende palmbladeren. De fonteinvorm van de plant geeft hem een opgewekte uitstraling en de fijne franje van de bladeren maken het licht erom heen wat diffuus. Dat maakt dat goudpalm een heel kalme persoonlijkheid is, die een hele kamer vriendelijker kan maken. En wat meer zachtheid, dat kan iedereen wel gebruiken.
Groene oase
Geef toe, het is soms best een beetje véél, qua tijdlijnen, presteren en altijd maar 'aan' moeten staan. Steeds meer mensen verlangen naar af en toe even offline zijn. En daar is geen betere plek voor dan thuis. Met woonplanten als goudpalm creëer je makkelijk een bufferzone tegen al die prikkels van buitenaf. Zelfs de vorm associeert dat deze plant je als het ware opvangt en koestert, zodat je kunt bijkomen, bijtanken én er weer tegenaan kunt.
Vredestichter
Palmtakken waren bij de Romeinen het symbool voor de godin Nikè; de godin van de overwinning. Dat kun je in dit geval zien als een overwinning op alles en iedereen die aan je trekt, door even voor jezelf te kiezen.
Zacht en zuiver
Goudpalm scoort uitstekend op het lijstje met planten met luchtzuiverende eigenschappen dat onderzoek van NASA opleverde. De palm vermindert schadelijke stoffen en verhoogt de hoeveelheid zuurstof in de kamer. Hij wordt vaak gezien als beste luchtzuiverende plant die er is, nóg een reden om er een of meerdere in huis te halen.
Tropisch type
Goudpalm (de wetenschappelijke naam is Areca) behoort tot de Familie Palm en groeit vooral in de regenwouden in Zuidoost-Azië, van Maleisië tot de Salomons-Eilanden, waar het klimaat een hoge luchtvochtigheid heeft. Er zijn zo'n vijftig soorten, waarvan goudpalm de populairste woonplant is. De naam dankt deze plant aan de stengels, die een beetje goudgeel zijn.
Zo hou je 'm groen!
- Goudpalm staat graag licht, maar wil niet de hele dag in de volle zon. In de winter wil de plant graag zoveel mogelijk licht hebben.
- De kluit mag altijd licht vochtig zijn, geef in de winters eens per week water en in de zomer twee keer per week.
- Overtollig water in de pot voorkomen of even weggieten, daar kunnen de wortels niet tegen.
- Goudpalm is dol op een rondje plantenspuit, vooral in de winter als het binnen vaak aan de droge kant is door de verwarming.
Fijn filtertje
Poederpastels, tule, heel dun rijstpapier, lampen die mat licht verspreiden en in-between gordijnen versterken de verzachtende bufferuitstraling van goudpalm: het mag eruit zien alsof je een filter over je interieur hebt gelegd. Als subtiel contrast in alle verstilling volstaan een paar heldere, helende kristallen. Het gevoel van een oase wordt versterkt door goudpalm in een neutrale pot te zetten, van bijvoorbeeld matglas, mat keramiek of glad gepolijst hout. Hoe serener de uitstraling is, hoe rustgevender het vertrek zal worden.
QUOTE
"I suddenly realized I was in California. Warm, palmy air - air you can kiss - and palms."
Jack Kerouac – On the Road
Woonplant van de maand
Goudpalm is Woonplant van februari 2020. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.
Voor meer informatie zie:
www.mooiwatplantendoen.nl
Facebook: mooiwatplantendoen
Instagram: mooiwatplantendoen
Mooiwatplantendoen.nl
Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.