• LinkedIn
  • Twitter

Kalanchoë: woonplant van de maand juli 2017

15 juni 2017

Volle zon, hoogzomer, hogedrukgebieden? Kleur je leven, je huis en je tuin met Kalanchoë, de makkelijkste, kleurrijkste plant ooit! 

Prachtige tropenkolder 
Bijzondere blaadjes, bloemen in funky kleuren en sprookjesachtige vormen, Kalanchoë biedt je de tropen op haar mooist. Het is een veelzijdige, exotische familie met een uitgelaten karakter. Er zijn kalanchoës die je vooral voor het blad kiest, omdat het vlammende kleuren of juist aaibare harige blaadjes heeft. De rijk bloeiende kalanchoës hebben funky enkele bloemen of romantische dubbele, in sprankelende kleuren. En dan zijn er nog grote hoge exemplaren, met buitenaardse ovalen bollen die zich openen in sierlijke klokjes. Er valt dus van alles te kiezen, of je nu houdt van groen, grijs, kleur of een dolle boel. 

Luchthartig groen 
De vrolijke gekte en knalkleuren van Kalanchoë vormen een perfecte aanvulling voor de nieuwe woonstijl waarin alle conventies overboord gaan. Hierin mag je je als bewoner eens lekker ontladen met malle contrasten en onverdunde vrolijkheid, puur voor de lol. Combineer de bijzondere vormen en de vele verschillende formaten van de planten met speelse potten en exotische motieven: het mag kakelbont en intens zijn, om het leven en de zomer te vieren. 

Verzorging kalanchoë

Afbeelding
Kalanchoë, Woonplant juli 2017

  • Volle zon, donkere standplaats: Kalanchoë maakt alle plekjes mooier. 
  • Liever geen voetbad, de kluit mag tussen gietbeurten iets indrogen. 
  • Om de twee, drie weken een scheutje plantenvoeding volstaat.
  • Uitgebloeide bloemetjes kun je – lekker makkelijk! – laten zitten, de nieuwe knoppen groeien er overheen. Door ze aan de plant te laten bevorder je de doorbloei. 
  • Is het lekker weer (boven de 10°C) dan kan Kalanchoë ook prima op je balkon of terras schitteren, en in de tuin, zowel in bakken als in de volle grond. 
  • Heb je geduld, dan kan een Kalanchoë voor een tweede ronde bloemen gaan, vooral buiten. 

Ideale vakantieplant 
Kalanchoë komt oorspronkelijk uit Madagascar en is een korte-dag-plant die pas bloemen vormt als de dag korter is dan de nacht. Er zijn meer dan 200 soorten van, in allerlei vormen en maten. In het wild groeien exemplaren van zes meter hoog, de woonplanten zijn aanzienlijk handzamer. Afgezien van koude streken kunnen ze overal gedijen. Voor alle kalanchoës geldt dat je er amper omkijken naar hebt. Het zijn vetplanten die vocht opslaan in de vlezige groene blaadjes, zodat ze er ook na je vakantie nog mooi bijstaan. Bovendien bloeien ze lang: je hebt er zeker acht weken plezier van. 

Kalanchoë trivia 

  • Kalanchoë staat symbool voor volharding en genegenheid. 
  • In China zijn rode en paarse kalanchoes mateloos populair om het Chinese nieuwjaar mee te vieren. 
  • Kalanchoë is nog een vrij nieuwe woonplant die pas in 1932 in Europa arriveerde en er een halve eeuw over deed om internationaal door te breken. 
  • Kalanchoë is een Latijnse verbastering van het Chinese woord 'Kalan Chauhuy', vrij te vertalen als 'Dat wat valt en groeit'. Dat komt omdat een afgevallen kalanchoëblad vaak in staat is zelf wortel te schieten en een nieuwe plant te vormen of langs de bladen broedplantjes vormt. Als die baby's ervan vallen, worden ook dat weer nieuwe plantjes.

Woonplant van de maand
Kalanchoë is Woonplant van juli 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Voor meer informatie zie:
www.mooiwatplantendoen.nl 
Facebook: mooiwatplantendoen
Twitter: @watplantendoen

Mooiwatplantendoen.nl
Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.