• LinkedIn
  • Twitter

Varens: Woonplanten van de maand februari

10 januari 2019

Als buiten nog bijna alles kaal is, creëer je binnen een groene oase met de groene veren van varens in alle soorten en maten.  

Botanische beauty's 
Als je eens om een mindful ervaring verlegen zit: niets is zo beeldschoon als een opgerold varenblad dat zich in een paar dagen tijd ontrolt tot een sierlijk lang blad dat lijkt op een groene veer. Varens zijn er met dichte bladeren, met ronde blaadjes, met krullen en met sprieten. Zet verschillende soorten bij elkaar en je hebt al snel de aanblik van een botanische verzameling waarin van alles te bekijken is, zonder dat groen het hele interieur overheerst. 

Dit zijn de sterren van februari! 
Of je woonstijl nu klassiek, puur natuur of design is, er is een varen die er bij past. Varens onderscheiden zich in kleur – van diepgroen tot grijzig – en hebben vrijwel allemaal lange slanke bladveren. Een paar varens zien er net even anders uit. Zo is Aglaomorpha coronans een majestueuze bad-ass met grote grove bladveren. Heeft boomvaren (Dicksonia) zich vermomd als palm, dankzij een stammetje met een lichtgroene kroon van varenblad. En nestvaren (Asplenium) is een aparte met gestileerde groene bladeren zonder franjes.  

Levende geschiedenis 
Varens zijn oerbewoners van de aarde, er zijn fossiele resten gevonden van zo'n 420 miljoen jaar oud. Ooit waren het waterplanten, die evolueerden tot sporenplanten aan de wal. Er zijn 40.000 verschillende soorten, vrijwel allemaal kruidachtige planten die zich niet aan het standaard bouwplan (wortel-stengel-blad) houden, maar ook eigenzinnig grossieren in luchtwortels, schijnstammen, bladschijven en andere hoogst originele onderdelen. Die evolutie heeft varen geholpen te overleven en maakt ze tot een zeer gevarieerde groep waarmee altijd iets te beleven valt. 

Verzorging 

  • Varens staan graag licht, maar niet in de volle zon. 
  • Geef geen water in het hart, maar op de aarde en zorg dat de kluit altijd vochtig is. 
  • Varens gedijen goed op een plek met een hoge luchtvochtigheidsgraad zoals de keuken en de badkamer. 
  • Komt je varen in een ruimte met droge lucht terecht, zet de sierpot dan in een mooie schaal met water, dat om de plant kan verdampen. 
  • Wekelijks een beetje voeding geven houdt een varen in topconditie.
  • Sproeien, nevelen, dampen, varens vinden het allemaal het einde. 

Schone lucht, mooie huid 
Varens in huis halen past bij de groeiende belangstelling voor eenvoudiger en duurzamer leven. Varens helpen de lucht in huis te zuiveren. Als ze zelf voldoende vocht krijgen, helpen ze ook de luchtvochtigheidsgraad in huis gezond te houden, zodat je minder snel last hebt van een droge huid. Op de juiste manier gestyled brengen ze vanzelf het schone, strakke gevoel van een laboratorium in huis. Zet ze bijvoorbeeld op water in afgewassen glazen jampotten voor een mooi transparant effect of kies identieke potten van aardewerk in zwart of wit voor een mooi strak effect.   

Vooral bossige krulvaren is een populaire hangplant: in de hoogte hebben ze alle ruimte om te groeien met minder risico op beschadigde bladpunten. Hou je meer van gestileerd, dan is hertshoornvaren een goede hangplant voor je. 

Trivia 

  • Een beetje varenzaad bij je dragen, zou helpen om twintig keer zo hard te kunnen werken.
  • Maori's gebruiken zilvervarens als wegwijzers in het donker: het licht van de maan en sterren weerkaatst erop. 
  • Varen staat symbool voor oprechtheid en zuiverheid.

Woonplant van de maand
Varens zijn Woonplanten van februari 2019. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Voor meer informatie zie:
www.mooiwatplantendoen.nl 
Facebook: mooiwatplantendoen
Instagram: mooiwatplantendoen