• LinkedIn
  • Twitter

Zamioculcas is Woonplant van de maand juni

18 mei 2016

Groen, grafisch en niet kapot te krijgen zo cool: Zamioculcas staat er na je vakantie nog net zo mooi bij als voor je wegging. 

Sterk staaltje natuur 

Zamioculcas is een sterke plantpersoonlijkheid met stevige, opvallend regelmatige leerachtige bladeren. Ze groeien zo aan de takken dat die een beetje op gestileerde veren lijken. Dat maakt deze sterke woonplant een aanwinst voor de stijltrend Reconsider Space waarin traditionele vertrekken een nieuwe bestemming krijgen en binnen en buiten soepel in elkaar overgaan. Planten mogen hierin verrassende vormen hebben die een beetje vervreemdend werken. Zamioculcas is er zo een die rechtstreeks uit een 3D printer lijkt te zijn gerold, als vergroting van een obscuur, maar interessant vetplantje. Echter, al die kracht en uitstraling is toch echt Made by Nature. 

Opvallende bladvorm 

Het mooie donkergroen en de gelijkmatige opbouw van Zamioculcas is een rustpunt tussen populaire grafische zwart-wit patronen. Het effect wordt versterkt door er wat lucht omheen te creëren: zet de plant op een bankje of een retro kruk voor een mooi ruimtelijk effect. Materialen die hier mooi bij staan zijn glad en functioneel, zoals  metaal, kunststof en gelakt hout. De onverstoorbare uitstraling van Zamioculcas maakt een haast psychedelische omgeving beheersbaar en hanteerbaar en dat is een mooie metafoor voor het moderne leven. Bovendien ziet de woonplant eruit als een buitenplant en ook dat wekt weer die prettige vervreemding op. 

Makkelijk in de omgang

Zamioculcas is een van de makkelijkste woonplanten ooit: deze bikkel is bijna niet kapot te krijgen. Kan zowel licht als op een minder lichte plek staan, en kan het hebben als je eens een keer (of drie) vergeet om water te geven. De plant slaat voeding en water op in de stengels en de ondergrondse knol en kan een paar weken op deze reserves teren. Het enige waar Zamioculcas, van oorsprong een Afrikaanse plant, niet tegen kan is kou en een aanhoudend voetbad. Wie de plant wil laten doorgroeien, verpot hem tijdig in een grotere pot en gunt hem voldoende daglicht.   

Groeten uit Zanzibar! 

Hoewel Zamioculcas botanisch gezien al sinds 1892 bekend is, is hij pas sinds een jaar of vijftien in zwang als kamerplant. De natuurlijke omgeving van de plant bestaat uit rotsachtige grond in laaglanden of de voeten van hooglanden in Oost-Afrika. Zamioculcas komt in het wild voor in landen als Kenia, Zimbabwe, Tanzania en Malawi, en is een van de natuurlijke hoogstandjes in Zanzibar. 

  • De betekenis van de naam Zamioculcas is lastig te herleiden. Culcas is een oude naam voor een ander geslacht Colocasia. De soort zamiifolia heeft bladeren die lijken op de Zamia-varens. En de geveerde bladeren zijn kenmerkend voor beide planten. Het is dus een mix van die twee geworden. 
  • Zamioculcas is een stoïcijns type: valt niet uit, groeit niet hard, is de stabiliteit zelve. Vanwege die Zen uitstraling biedt de plant behulpzame focus bij meditaties. 
  • Dat de plant nu een populaire woonplant is, is te danken aan Nederlandse kwekers die in 1996 de uitdaging aangingen om hem te cultiveren. 
  • Ondanks de stevige stengels valt Zamioculcas toch onder de kruidachtige planten. Zijn uithoudingsvermogen zit niet zozeer in hout en dikker of zwaarder worden, maar in de vaten die vocht en voeding opslaan.  

Woonplant van de maand

Zamioculcas is Woonplant van juni 2016. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Voor meer informatie zie:

www.mooiwatplantendoen.nl 
Facebook: mooiwatplantendoen
Twitter: @watplantendoen

Mooiwatplantendoen.nl

Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.

Afbeelding verwijderd.

Onderstaande beelden kunnen vrij van kisten worden gedownload en gebruikt onder vermelding van Mooiwatplantendoen.nl